portret Luc Peire

LUC PEIRE

TAALKEUZE

LUC PEIRE

STICHTING
Jenny & Luc PEIRE


BEZOEKERSINFO

LOCATIE

BULLETIN

WERKING
Sticht. J & L Peire


AGENDA

VRIENDEN

KIOSK

LINKS

CONTACT


PERS


   
   
 

 


1980. Knokke, bungalow. Luc Peire bij de Groupe Lumino-Tours. Foto Archief Stichting JLP
Klik op de afbeelding om te vergroten

Beeldend kunstenaar Luc Peire (°Brugge 1916 – †Parijs 1994) evolueerde vanuit het expressionisme (in het zog van Constant Permeke) over een persoonlijke reductie en stilering van de menselijke figuur (tijdens de jaren ’50) naar een voorstelling van de mens als spiritueel wezen, gesymboliseerd in de verticale beweging en gesitueerd in een uitgebalanceerde ruimte. Zo groeide Peire internationaal uit tot de meester van het abstract verticalisme.
Voor deze ontwikkeling was de artistieke dialoog met figuren als Eduardo Westerdahl, Alberto Sartoris, Josep María Subirachs, Michel Seuphor, Leo Breuer en Mathias Goeritz cruciaal.
Met de zwart-wit-‘graphie’ als persoonlijke kunstvorm bereikte Luc Peire de essentie van zijn doorgedreven verticalisme. Hij paste dit model van geritmeerde ‘optical art’ toe in zijn drie spiegel-environments (1967, 1968, 1973) waarin hij in uiterste consequentie de climax van zijn artistieke streven bereikte: het oneindige (l’infini) en de ruimte (l’espace).
Peires wil tot samenwerking met andere kunstenaars, architecten en urbanisten leidde tot heel wat integratieprojecten in België en Frankrijk.
De artistieke carrière van Luc Peire volgde een internationaal parcours. Daarover getuigde de echtgenote van de kunstenaar, Jenny Peire-Verbruggen, in haar dagboeknotities De ateliers van Luc Peire, postuum in 2001 uitgegeven door Ludion (Gent-Amsterdam) en geannoteerd door Marc Peire.

In juli 2003 stelde Atelier Luc Peire - Stichting Jenny & Luc Peire het atelier van de kunstenaar te Knokke (België) open voor het publiek


BIOGRAFIE

STIJLEVOLUTIE

logo Stichting-Fondation Jenny & Luc Peire
 
© Alle rechten voorbehouden. Er mag niets van deze website worden gereproduceerd - op welke wijze dan ook - zonder de uitdrukkelijke schriftelijke toelating van
Atelier Luc Peire - Stichting/Fondation Jenny & Luc Peire, Knokke, Belgium

Content: © Marc Peire • Background graphic: © Jean Mil • Webdesign: © Roland Swaenepoel - www.artmoviecreation.be • Last update 16 november 2023.